Gengas.se

Fakta om elbilar

Hem > Fakta om elbilar

Länkar

Skaffa solceller

Läs mer »

Fakta om elbilar

Läs mer »

Fakta om elbilar

Här hittar du fakta om elbilar. Bland informationen hittar du till exempel lite om elbilens historia, vilka olika typer av elbilar som finns och hur det går till att ladda en elbil. Läs även om vanliga frågor och svar kring elbilar – som exempelvis kostnad och frågor kring laddning.

Beställa laddbox till elbilen

Det går förstås att ladda elbilen via ditt vanliga eluttag. Nackdelarna med det är att det både tar längre tid och inte är lika säkert som att skaffa en laddbox eller laddstation som är avsedd just för att ladda elbilar. 

Spana in utbudet av laddboxar från Mer Sverige som erbjuder ett brett utbud av modeller för hemmabruk. Deras laddboxar är av hög kvalitet och har alla funktioner du behöver för en säker och effektiv laddning. Du kan välja mellan olika modeller med varierande effekt och funktioner. Mer Sverige erbjuder också installation av laddboxar av certifierade installatörer. Glöm inte att du kan dra nytta av 50% avdrag för Grön teknik.

Olika typer av elbilar

Här nedan kan du läsa om olika typer av elbilar. Det är nämligen inte bara bilar som drivs till 100% på batterier som klassificeras som elbilar. Bland typerna du kan läsa mer om finns laddhybrider och vätgasfordon.

Hybridfordon

Hybridfordon är ett samlingsnamn för fordon som har två olika motorer, vanligtvis en elmotor och en förbränningsmotor. Vilket drivmedel som driver förbränningsmotorn kan variera. Det finns hybridfordon vars förbränningsmotor drivs med diesel eller bensin, såväl som biogas eller vätgas. En vanlig funktion i hybridfordon är att batteriet laddas då det drivs av förbränningsmotorn. Ta del av för- och nackdelar med hybridfordon här.

Elbil

En elbil drivs typiskt sett av en eller flera motorer som får sin energi från batterier som laddas från elnätet. En annan typ av elbilar är så kallade bränslecellsbilar där energin som driver motorerna kommer från bränsleceller som omvandlar vätgas till elektricitet. Det finns även elbilar som kombinerar batterier och bränsleceller.

Laddhybrid

En laddhybrid är en bil som har en förbrännings- och en elmotor. De kallas även för plug-in-hybrider då de liksom vanliga elbilar kan laddas från vägguttaget eller laddstationer. Laddhybrider drivs primärt av elmotorn. Förbränningsmotorn tar vid om batteriet för elmotorn tar slut. Tanken är att elmotorn i första hand ska användas vi kortresor, förbränningsmotorn vid långresor.

Vätgasfordon/bränslecellsfordon

Vätgasfordon som också kallas för bränslecellsfordon är en form av elbilar. Skillnaden mellan bränslecellsfordon och rena elbilar är att de tidigare nämnda drivs av bränsleceller och de senare av batterier. Bränslecellerna omvandlar vätgas till elkraft. Fördelen med bränsleceller är att de väger betydligt mindre än batterier. En nackdel är att bränsleceller är dyrare.

Laddning av elbil – Hur fungerar det?

Nedanför kan du läsa om hur laddning av elbil fungerar hemma respektive offentligt. Hur ser skillnaderna ut i kostnad? Hur lång tid tar det? Och finns det något annat du behöver tänka på i respektive fall?

Ladda hemma

Det är möjligt att ladda en elbil från ett vanligt vägguttag. Detta förutsätter dock att installationen av din elanläggning är fackmannamässigt utförd. Om du är osäker på detta så finns det risker med att ladda elbilen ur vägguttaget. Laddningen går både fortare och säkrare om du använder en laddbox. De flesta väljer att ladda sina elbilar över natten.

Att ladda elbilen hemma via Mer Sverige är enkelt och bekvämt. De erbjuder en helhetslösning med allt du behöver, från rådgivning och val av laddbox till installation och support. Deras laddboxar är smarta och uppkopplade, vilket ger dig full kontroll över din laddning via en app. Du kan se din förbrukning, starta och stoppa laddningen och schemalägga laddning till tider med lägre elpriser. Dessutom får du tillgång till Mer Sveriges publika laddnätverk i Sverige och Norge som du kan läsa mer om nedan.

Ladda publikt

Att ladda elbilen på en offentlig laddstation eller snabbladdningsstation går snabbare än om du laddar hemma. Det är dock viktigt att komma ihåg att detta kostar mer. Vid offentlig laddning betalar du per minut eller kWh. Ofta tillkommer även en parkeringsavgift. Du måste också säkerställa att laddstationen är kompativel med din elbil.

Mer Sverige har ett av Sveriges största publika laddnätverk med över 3 000 laddpunkter. Deras laddstationer finns i hela Sverige, och du hittar dem enkelt i deras app. Du kan ladda både med och utan abonnemang. Med ett abonnemang får du rabatt på priset per kWh. Mer Sverige samarbetar också med parkeringsoperatörer som EasyPark för att göra det ännu enklare att hitta och betala för laddning.

Vanliga frågor och svar

När kom första elbilen?

Den första fungerande elbilen kom redan 1894. Den byggdes av fransmannen Charles Jeantaud och hade en maxhastighet på 21 km/h och ett batteri som vägde 450 kilo. Jeantauds elbil användes under några år som taxi i Paris. Den hade dock för kort räckvidd och tog för lång tid att ladda för att få något större publikt genombrott. Den första kommersiellt sålda, moderna, elbilen lanserades 1996. Modellen hette EV1 och tillverkades av General Motors.

Vilken elbil ska man köpa?

Undrar du vilken elbil man ska köpa? Svaret beror i första hand på två olika faktorer: vilket körmönster du har och din budget. Om du i första hand kör korta sträckor fungerar det alldeles utmärkt med en mindre modell som har litet batteri. Om du behöver köra längre sträckor behöver du en större modell, vilket också gör att prislappen blir högre.

Vad kostar en elbil?

En ny elbil kostar allt från 250 000 upp till 650 000 kronor, men det finns förstås betydligt dyrare modeller än så. En begagnad elbil kan du få för mellan 50 000 till 400 000 kronor. Priserna påverkas av faktorer som bilens skick, batteriets storlek och märket.

Hur ofta ska man ladda elbilen?

Hur ofta en elbil behöver laddas beror på hur långt och ofta du kör samt vad du har för körstil. För att inte slita på batteriet ska du helst avstå från att ladda varje dag. En utgångspunkt är att tänka att du laddar en elbil ungefär som du tankar en bensindriven bil.