Bilens miljöpåverkan
Läs mer »
Läs mer »
Läs mer »
Läs mer »
Läs mer »
Så, hur påverkar bilen miljön? Biltrafiken i Sverige står för en ansenlig men minskande del av landets totala miljöpåverkan. Bilen står för ungefär 20 procent av de totala klimatutsläppen i Sverige. Utsläpp av koldioxid är dock inte det enda sättet som bilen påverkar miljön. Partiklar från däck och vägbanor påverkar luftkvaliteten i städer. Förutom detta finns också ljudföroreningar som en faktor, där runt 1,5 miljoner människor påverkas av det buller som genereras av högtrafikerade vägar. Om du vill veta mer om bilens påverkan på miljön så kan du besöka Hallå Konsument.
Genom att göra miljösmarta val kan du minska din miljöpåverkan i samband med bilkörning. Här nedan hittar du tips var du kan hyra bil och vilka som är fördelarna med att köpa begagnad bil.
Att hyra bil är ett miljövänligt alternativ i jämförelse med att äga en egen bil. Dels är hyrbilar ofta moderna och mer klimatsmarta än äldre bilar, dessutom minskar tiden som bilen står oanvänd i och med att en hyrbil delas av flera.
Om du är intresserad av att minska ditt klimatavtryck är det en bra idé att hyra bil. Mabi är en biluthyrningsfirma som har stationer och kontor utspridda över hela Sverige. Du bokar din hyrbil på deras hemsida och hämtar den på den av deras stationer närmast dig. När du inte behöver bilen längre kan du lämna in den på vilken som helst av deras stationer. Deras utbud av bilar rymmer allt från små personbilar till transportbilar.
Att köpa en begagnad bil är bra för miljön precis på samma sätt som det är bra att återanvända möbler eller kläder. Det är enkelt en ny bil som inte behöver tillverkas. Hos många bilfirmor kan du hitta begagnade bilar i olika stilar och utföranden. Detta inkluderar såklart de bästa miljövalen som är bilar som drivs av el eller biogas. Ofta har alla begagnade bilar som du hittar hos bilföretag fått en noggrann genomgång av deras tekniker för att säkerställa att allt fungerar.
Utsläppen från personbilar med bensin som drivmedel har minskat kraftigt sedan 1990-talet, samtidigt som de totala utsläppen från dieselbilar har ökat. I Europa står persontransporter i personbilar för totalt 61 procent av koldioxidutsläppen. Samtidigt är beläggningsgraden per personbil 1,6 personer vilket är något som EU strävar efter att öka genom mer samåkning och utökad kollektivtrafik.
Om du är intresserad av att veta mer om vilka för- och nackdelar det finns med fossila bränslen, kan du läsa mer i vår artikel om alternativa biobränslen. Här kan du se en jämförelse mellan drivmedel tillverkat av organiska råvaror och drivmedel framställt av väte- och kolföreningar.
Här nedan listar vi för- och nackdelar med elbilar för miljön. Med elbilar menas här bilar som till 100% drivs av el med batterier som laddas via laddstationer eller från vägguttaget. Även om elbilens fördelar för miljön överväger i jämförelse med bilar som drivs av fossila bränslen så finns det förstås också nackdelar.
Gengas är en förkortning av generatorgas som användes för att driva bilar under andra världskriget. Gengas framställs av ofullständig förbränning av ved eller träkol. Gasen består till största delen av koldioxid, metan, kolmonoxid och vätgas.
Läs mer »
Läs mer »
Läs mer »
Läs mer »
© 2022 Gengas.se